Gebit van de hond

gebit hondWisselen
De eerste melktanden van een hond komen door op een leeftijd van 2-4 weken. Tussen 3 en 7 maanden komt het volwassen gebit door. In die tijd moet men goed opletten dat de melktanden er  uit vallen zodat het volwassen gebit goed door kan komen. Als er melktanden blijven zitten moet u naar de dierenarts om deze ‘persisterende’ melktanden te laten verwijderen.

Tanden poetsen
Het is verstandig om uw hond op jonge leeftijd al aan tanden poetsen te wennen. Dit is de allerbeste manier om te voorkomen dat uw hond tandsteen krijgt. Gebruik hiervoor een kleine zachte tandenborstel maar geen mensentandpasta. Er is wel honden tandpasta te koop, maar het belangrijkst is het poetsen zelf. Poetsen werkt vele malen beter dan kauwstaven.

Voeding
Wat het beste voer voor het gebit is zijn harde grote brokken, deze plakken het minst aan het gebit en heeft nog een enigszins poetsende werking.

Slijtage
Zowel tennisballen als hout en stenen kunnen een ernstige slijtage geven van de tanden.  Dit kan er voor zorgen dat er uiteindelijk een wortel ontsteking ontstaat. Dus liever spelen met speeltjes met een glad oppervlak.