SRMA (Steroïde Responsieve Meningitis-Arteritis)

Deze aandoening wordt volledig Steroïde Responsieve Meningitis-Arteritis genoemd (SRMA). Zoals de naam zegt is dit een hersenvliesontsteking die behandeld wordt met corticosteroïden, waarvan prednison een van de bekendste is. Het is dus geen infectie, maar uitsluitend een ontsteking, die ontstaat doordat er antistoffen gemaakt worden tegen de eigen herzenvliezen. Dit is een zogenaamde auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem van de hond een deel van het lichaam als vreemd ziet en er een afweerreactie tegen vormt.

SRMA komt vooral voor bij jonge honden en wordt meestal opgemerkt op een leeftijd van 8 tot 18 maanden. Bij grote rassen wordt het vaker gezien, met name bij de Berner sennenhond, Beagle, Boxer, Duitse Staande Hond (korthaar) en de Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Doordat de ziekte bij deze rassen meer voorkomt, wordt er nu veel onderzoek gedaan naar de erfelijkheid van deze ziekte, zodat er mogelijk in de toekomst rekening mee gehouden kan worden bij de keuze van fokdieren.

Zieke honden vertonen vaak typische symptomen: plotse hevige pijn die vooral in de nek en rug duidelijk is, hoge koorts en lusteloosheid. De hond wil zich zo min mogelijk bewegen. Als er geen behandeling gestart wordt kan het erge zenuwproblemen geven, zoals coördinatiestoornissen en zelfs verlamming.

De diagnose kan gesteld worden op basis van de symptomen, onderzoek van bloed en hersenvocht, waarbij in beide veel ontstekingscellen en antistoffen aangetoond worden.
Door corticosteroïden te geven wordt de ontstekingsreactie geremd. Helaas heeft deze medicatie-groep echter veel bijwerkingen, zoals veel plassen en dus veel drinken, maar ook veel eten. Op lange termijn zou een hond zelfs spierverlies, de ziekte van Cushing of suikerziekte kunnen krijgen. Daarom wordt prednison altijd in een zo laag mogelijke dosering gegeven en zo snel mogelijk afgebouwd. De behandeling kan echter maanden in beslag nemen, gemiddeld ongeveer 6 maanden. Gelukkig is de uiteindelijke prognose goed, zeker wanneer de behandeling al snel ingezet wordt: de meeste dieren zijn klachtenvrij op een leeftijd van ongeveer 2 jaar.