Hondenshow


Bij ringtraining leert u het voorbrengen(showen) van uw hond
Dit geld voor clubmatches, nationale tentoonstellingen en internationale tentoonstellingen.
Door middel van een cursus ringtraining leert u alles over het voorbrengen van u hond. Deze cursussen kunt u volgen bij de meeste Kynologenverenigingen. Stap voor stap laten we u kennismaken met het wel en wee op de tentoonstelling.

 1. Voorbrengen

 2. Kledingkeus en toebehoren

 3. Benodigdheden

 4. De tentoonstelling

 5. Ringpersoneel

 6. Het behalen van Kampioenschappen

Voorbrengen

Lopen
Belangrijk bij het lopen is het tempo ervan. Iedere hond heeft een eigen tempo. Bij de Bearded Collie ligt het tempo hoger dan bij kleinere rassen, maar dit is afhankelijk van de snelheid van de hond waarin zijn gang het mooist uitkomt.
Belangrijk is dat de hond niet te ver bij u vandaan loopt, het liefst iets voor u uit om het temperament van uw Bearded Collie het best tot zijn recht te laten komen. Wanneer uw hond netjes met u meeloop beloont u hem, desnoods lokt u hem met iets lekkers lekkertje om het lopen aan te leren. Opspringen en ongewenst gedrag wordt genegeerd, gewenst gedrag wordt beloont.
Bij het lopen wordt u vaak gevraagd of u een rechte lijn, driehoek of rondje wil lopen. Zie voor de figuren onderstaande illustratie
(KM=Keurmeester)
 

  'rondje'   

'driehoek'

rechte lijn'

Staan
Uw Bearded Collie leren staan begint al van pup af aan. Oudere honden kunnen dit ook aanleren maar kost vaak meer moeite. Ook voor de vachtverzorging is het blijven staan belangrijk om te leren. Zet uw Bearded Collie neer in staande positie, het maakt nu nog niet uit of de hond in stand staat maar gaat puur om het blijven staan. Staat uw Bearded Collie een paar seconden, belonen. Elke keer verlengt u de tijd en leert uw Bearded Collie te staan zo lang u wilt. Gaat hij zitten, negeren, weer neerzetten en belonen als hij lang genoeg naar uw mening staat.
Daarnaast leert u uw Bearded Collie dat u zijn pootjes op kan tillen en weer neerzetten waar u het wil, zodat u hem in stand kan zetten.

Gangwerk
De keurmeester(es) wil graag zien hoe de Bearded Collie loopt.
Hij vraagt u van hem weg en weer naar hem toe te lopen.
In een goed tempo, in rondje, rechte lijn of in een driehoek.
Soms vraagt hij of u dit nog een keer wilt doen, omdat de hond springerig werd, geen poot verzette of in galop ging.

Gebit
Het tonen van het gebit wordt gedaan door de keurmeester. Leer uw Bearded Collie lippen op te tillen en mee te werken tijdens het tonen van het gebit. Dit wordt gedaan om te kijken of de Bearded Collie een compleet schaargebit heeft.

Betasten
De Bearded Collie moet goed geleerd worden dat een vreemd persoon aan zijn/haar lichaam komt. De Bearded Collie dient hierbij rustig te blijven staan en niet grommen, bovenlip op trekken of bijtneigingen te vertonen. Het betasten gaat vanaf de kop naar het kruis. Vervolgens de voorbenen, soms ook voetzooltjes, zijkanten en achterbenen.
De keurmeester wil met betasten een indruk krijgen van stevigheid, botten, spieren, conditie, vachtconditie enz.
 

Kledingkeus en toebehoren

Op de hondenshow dient u nette schone kleding te dragen. De kleuren van de kleding, showlijn en showstrik zijn hierbij ook belangrijk. De kleuren dienen af te steken bij de vacht van de Bearded Collie.  U kunt het best nette comfortabele schoenen dragen, u moet er de hele dag op lopen. Het is mooi als de showlijn en de showstrik bij uw kleding passen.
 

Benodigdheden

Voor uw Bearded Collie

Voor uzelf

Handig

Bench (indien nodig)
Borsteltafel
Kleed om op te liggen
Waterbak en water
Voerbak en voer (indien nodig)
Beloningslekkertjes voor in de ring
Showlijn
Borstel(s) en kam(men)
Vachtverzorgingsmaterialen (spray e.d.)
Poepzakjes

Tentoonstellingspapieren
Paspoort van de hond
Speldje/armband voor uw draagnummer
Stoel(tjes)
Iets te eten en de drinken
Bekers
Afvalzakje

Routebeschrijving
Sleutels
Portemonnee
Mobiele telefoon
Autopapieren
Camera
Balpen


Tentoonstelling

De avond vóór de show heeft u alles wat u mee wilt nemen naar de show klaargelegd. Op de ochtend zelf, laat u de hond(en) goed uit. De meeste tentoonstellingen beginnen om 10.00 en dient u voor 9.30 binnen te zijn. Vaak mag u pas na 15.00 de tentoonstelling met uw hond verlaten.
Na een korte of lange reis bent u hopelijk bij de juiste expositieruimte aangekomen en gaat u op naar: de ingang voor de hond(en).  Alleen degene die de hond(en) heeft ingeschreven gaat daarheen. De overigen gaan met alle spullen naar de publieksingang en kopen daar een kaartje.
U (exposant) gaat op vertoon van de toegangskaart de ingang binnen en sluit achteraan de rij tot u uw tentoonstellingsbescheiden moet laten zien, vaak scheuren ze hier een hoekje af ter controle. Tevens krijgt u een catalogus uitgereikt. U kunt nu op zoek gaan naar uw plekje (bench) voor deze dag.
Vervolgens gaat u met u tentoonstellingsbescheiden naar de ring, waar uw hond wordt gekeurd. De kaart geeft u, vóór de keuring begint, af aan het ringpersoneel achter de tafel, u krijgt uw ringnummer uitgereikt.
Wanneer u of uw ras aan de beurt is, moet u zelf het moment van keuring van uw hond in de gaten houden. U wordt niet opgehaald, hooguit drie keer wordt u nummer door de ringmeester afgeroepen. Bent u niet in de buurt, dan gaat de keuring zonder u beginnen. Komt u alsnog in de ring maar te laat, dan wordt u hond als laatste gekeurd. U krijgt dan wel een kwalificatie maar een eventuele plaatsing is er niet bij.
Nadat de gehele klasse is gekeurd, de honden zijn geplaatst en de keurmeester alle bescheiden heeft ondertekend, kunt u bij de ringcommissaris uw keurrapport ophalen. Soms kan dit echter pas na alle keuringen, dus na de verkiezing van Beste van het Ras. Er moet dan wel nog veel werk worden verzet, dus toon wat geduld en begrip ten opzichte van de ringcommissaris.

Wat mag u niet doen

 • Double handling is het aandacht trekken van een in de ring staande hond door bekenden van de hond buiten de ring. Doel is de hond alert te maken zodat houding en stand van oren optimaal zijn, Dit is echter de taak van de handler in de ring. Double handling kan diskwalificatie tot gevolg hebben.

 • Géén discussies aangaan met de keurmeester(es). Wilt u iets weten van de keurmeester(es), dan kan dat altijd, maar pas nadat alle klassen geheel klaar zijn.

 • Er wordt ook streng opgelet op de wijze waarop u met de hond omgaat. Dus absoluut verboden: slaan met de riem, of hand, het omdraaien van oren, gebruik van uw voeten om de hond beter te doen staan.
  Bij dit soort gedrag zal er een aantekening worden gemaakt, die voor u nare gevolgen kan hebben.
   

Ringmedewerkers

Ringmeester

Één van zijn/haar taken is het zorgen dat alles ordelijk verloopt.
Hij/zij heeft overal ogen en houdt alles in de gaten.
Is de meest strenge baas in de ring maar tijdens het keuren buiten de ring.
De ringmeester moet streng zijn, zodat ook uw hond goed beoordeeld zal worden.

Schrijver/Schijfster

Zij schrijven de rapportjes in de taal van het land waar de keurmeester(es) vandaan komt. Deze personen hebben nooit een catalogus op tafel liggen, ook niet dicht geslagen. Zij gaan nooit in discussie met de keurmeester(es). Wel mogen zij vragen stellen, wat een term of woord betekent. Bij buitenlandse keurmeesters mag best worden gevraagd, hoe soms een woord geschreven wordt. Er worden namelijk nogal eens afgeweken van de vaststaande kynologische termen. Verder schrijven zij de kwalificatie op het rapport en geven dit door aan de ringcommissaris.

Ringcommissaris

De ringcommissaris heeft in het algemeen een zeer omvattende taak.
Dit begint vóór de keuringen en eindigt pas na de keuringen.
Voor de keuringen, voor u niet zichtbaar begint het al; het bakje controleren of alle bescheiden en spulletjes erin zitten. Dan in de ring, kaarten in ontvangst nemen, kijken of de stempel erop staat en op nummer en klasse leggen.
Kwalificaties en plaatsingen bijhouden. En zorgen dat alles wordt getekend door de keurmeester en nog veel meer.


Het behalen van Kampioenschappen

Nederlands Kampioen Ch.
Nederlands Jeugd Kampioen_NJK_
Nederlands Veteranen Kampioen NVK
Internationaal Kampioen Int.Ch.
Belgisch Kampioen B.Ch.
Belgisch Jeugd Kampioen B.J.Ch.
Belgisch Veteranen Kampioen B.V.Ch.
Duits VDH Kampioen Dt. Ch.
Duits Jeugd Kampioen Dt.J.Ch.
Duits Veteranen Kampioen Dt.V.Ch.
Luxemburgs Kampioen Lux. Ch.
Luxemburgs Jeugd Kampioen Lux.J.Ch.

U krijgt het CAC toegekend als u Beste Reu of Beste Teef wordt. Het reserve gaat naar de 2e Beste Reu of 2e Beste Teef

CAC wordt toegekend vanuit de Jeugdklas, tussenklas, Openklas, Kampioensklas en Veteranenklas
CACIB wordt toegekend vanuit Tussenklas, Openklas en Kampioensklas

Nederlands Kampioen 'Ch.'

 • 4 CAC en/of CACIB's  

 • De CAC's moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters.

 • De hond is minimaal 27 mnd oud op de dag van het behalen van de laatste CAC.

 • De hond heeft al 4 CAC's behaald voor de leeftijd van 27 mnd, dan heeft u nog 1 reserve CAC nodig na 27mnd

 • Dubbele CAC en/of CACIB Winner in Amsterdam en Kampioenschapsclubmatch

NB: het reserve CAC, behaald tijdens een nationale of internationale tentoonstelling, wordt opgewaardeerd naar het CAC (dus een volledige punt), indien de hond die het CAC behaalde al Nederlands Kampioen is.  
Indien uw hond in het bezit is van twee dubbele CAC's dan komt slechts één van deze twee in aanmerking voor de dubbeltelling.

Nederlands Jeugd Kampioen 'NJK'

 • 3 x 1e plaats met de kwalificatie "Uitmuntend" in de Jeugdklasse op een CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapclubmatch.

 • De JCAC's moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters.

 • Met deze titel ontvangt de hond automatisch één CAC

Nederlands Veteranen Kampioen 'NVK'

 • 3 x 1e plaats met de kwalificatie "Uitmuntend" in de Veteranenklasse op een CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapclubmatch.

 • De VCAC's moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters.

Specificaties Nederlands Kampioenschappen

Internationaal Kampioen 'Int.Ch.'

 • 4 CACIB's De CACIB's zijn behaald in 3 verschillende FCI erkende landen

 • De CACIB's moeten zijn toegekend door 3 verschillende keurmeesters. Er zit minimaal 1 jaar tussen het eerste en laatst behaalde CACIB

Belgisch Kampioen 'B.Ch.'

 • De CAC en/of CACIB's zijn behaald bij tenminste 3 verschillende keurmeesters

 • Alleen te behalen vanuit de 'tussen','open' of 'kampioensklasse'

 • Er zit minimaal 1 jaar tussen het eerste en laatst behaalde CAC en/of CACIB

 • Dubbele CAC/CACIB's: Brussel Dog Show

Belgisch Jeugdkampioen B.J.Ch.:
Voorwaarden:
3 x 1e plaats met de kwalificatie "Uitmuntend of Zeer Goed"  in jeugdklas onder drie verschillende, keurmeesters. Indien het laatste resultaat behaald werd in 2013 kan deze titel aangevraagd worden.
Download
hier het aanvraagformulier.

Belgisch Veteraankampioen B.V.Ch.:
Voorwaarden: na het behalen van
4 x 1e plaats met de kwalificatie "Uitmuntend"  in veteranenklas onder 3 verschillende keurmeesters. Indien het laatste resultaat behaald werd in 2013 kan U deze titel aanvragen.
Download
hier het aanvraagformulier.

De resultaten voor de jeugd- en veteraankampioen kunnen behaald worden op de volgende tentoonstellingen:
1. CAC-tentoonstelling
2. CAC/CACIB tentoonstelling alle rassen
3. Open tentoonstelling voor alle rassen

Alle andere manifestaties komen niet in aanmerking.

Specificaties Belgisch Kampioenschappen

Duits VDH Kampioen 'Dt. Ch.'

 • 5 CAC's en/of CACIB's. De CAC en/of CACIB's zijn behaald bij tenminste 3 verschillende keurmeesters. Alleen te behalen vanuit de 'tussen','open' of 'kampioensklasse'

 • Er zit minimaal 1 jaar tussen het eerste en laatst behaalde CAC en/of CACIB

 • Dubbele CAC/CACIB's: VDH Bundessieger Dog Show en VDH Europasieger Dog Show

Duits Jeugd Kampioen 'Dt.J.Ch.'

 • 3 x 1e plaats met de kwalificatie "Uitmuntend of Zeer Goed" in de Jeugdklasse op een CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapclubmatch.

 • De JCAC's moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters. Met deze titel ontvangt de hond automatisch één CAC

Duits Veteranen Kampioen 'Dt.V.Ch.'

 • 3 x 1e plaats in de Veteranenklasse op een CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapclubmatch. De VCAC's moeten zijn toegekend door twee verschillende keurmeesters.

Specificaties Duits Kampioenschappen

Luxemburgs Kampioen 'Lux. Ch.

 • 2 x 1e plaats in de openklas op een CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapclubmatch onder twee verschillende keurmeesters, of:1 x 1e plaats in de Kampioensklas

 • Luxemburgs Jeugd Kampioen 'Lux.J.Ch.'

 • 2 x 1e plaats in de Jeugdklas op een CAC en/of CACIB tentoonstelling of Kampioenschapclubmatch onder twee verschillende keurmeesters of:1 x 1e plaats in de Jeugdklas mits deze al Jeugdkampioen in een ander land is.

Specificaties Luxemburgse Kampioenschappen